Något om whisky 1. Norrländsk vinter

img_2804

I skrivande stund denna måndag stormar det så det knakar i huset. Det är +7 grader ute, glashalt, väderomslaget i full karriär, ett så otrevligt väder man bara kan frukta. Men inte för alla. För den genialiske destillerichefen på Box whisky, Roger Melander, är detta rena julafton. I alla fall när det kommer till smakutvecklingen och mognaden på hans norrländska whisky.

I fredags, på avslutningsdagen av World Whisky Forum, som arrangerades denna premiärgång på Box, var det -12 när jag vid lunchtid borstade bort pudersnön från bilen och gav mig av norrut igen mot Örnsköldsvik. Norrländsk vinter även det. Från fredag till måndag skiljde det alltså hela 19 grader. För de flesta norrlänningar inget nytt under polarnatten, men det är faktiskt mer ovanligt än vad man kan tro. På den nordliga japanska ön, Hokkaido, har man också långa vintrar och världsrekord när det gäller snöfall (metervis!). Men de har trots det ganska stabila vintertemperaturer. Inga stora fluktuationer alltså. Men det är just dessa många förändringar som bidrar till att det faktiskt händer något i ekfaten. Och det är just därför Roger Melander gillar detta.

Tryckförändringarna i faten som följer mellan kallt och milt pressar helt enkelt in mängder av syror och smakämnen från ekfatet in i alkoholen som annars skulle ha det ganska stillsamt under vintern. Men på Box sker detta alltså konstant och helt naturligt, och det som är viktigare – det är andra kvaliteter och smaker som tillförs än de som utsöndras under sommaren. Mer lätta, blommiga och fruktiga kvaliteter. För optimisten känns detta trevligare när man nu undrar om taket kommer hålla i stormbyarna – det är ju ändå bra för mitt whiskyfat där nere i Ådalen. Storma på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s