”Det nya norrländska köket” Gastronomiskt momentum i Höga Kusten

Möjligtvis är det starka ord, men som det gamla ordspråket inte säger, ”en tjurskalle gör ingen åsna” (jag hittade på det just nu, sorry), så krävs det ett momentum för att skapa en trend eller förändring. Och i Höga Kusten verkar det nu som att tillräckligt många tjurskallar dragit åt samma håll tillräckligt länge för att något riktigt spännande håller på att ske: vi är – tror jag – på väg att utveckla en egen gastronomisk identitet.

Några lysande tecken på det är det superfärska SM-Guldet i Matverk 2017 för några dagar sedan då Gården i Långsjön tillsammans med restaurang Linnéa&Peter i Örnsköldsvik skapat en ny omistlig Euskandinavisk (Euskadi+Skandinavien) delikatess som kommer låta höra av sig: Slaktarens hemlighet. Eller som spanjorerna i sin obehandlade form kallar den, secreto. Men det man gjort här är att rimma secreton och sedan varmrökt den till perfektion. Gris kan inte bli godare!

Skärmavbild 2017-03-31 kl. 11.28.47

Men det finns flera, i princip dagsfärska exempel på att smakerna från vår del av världen hittat fram och ut, både i Sverige och världen. På Whisky Magazine Awards häromdagen, blev Box Whisky utnämnd till Sveriges bästa whisky och ännu mer enastående var att Europas mest prisbelönta gindestilleri, tre år i rad, Hernö Gin (som ligger idylliskt inbäddat i mikrobyn Dala utanför Härnösand) i dagarna fick den kanske mest prestigefyllda utmärkelsen som finns i den stora, stora världen, World´s Best Gin, i World Gin Awards, i London. Och allt detta inom bara en vecka!

Skärmavbild 2017-03-31 kl. 11.33.37Jag tror inte att det är en slump. Det finns mycket som knyter dessa framgångsrika gastronauter och superentreprenörer samman. Och det är nämligen känslan av att befinna sig på en plats man är stolt över, och vill visa upp för andra. Ja, ni fattar. Höga Kusten helt enkelt. Det finns så mycket här som lockar till kreativitet, och vi har många fler kockar, visionärer, odlare, insaltare, andelsjordbrukare, fiskare, grisuppfödare, osttillverkare, tunnbrödsbagare och många andra som står på tur att slå igenom. Och jag tror dessutom att Höga Kustens verkliga terroir, det som allt fler blir nyfikna på, inte bara handlar om det smärtsamt vackra världsarvet och världens snabbaste landhöjning, utan vad denna plats egentligen gör med oss som bor här. Ett positivt momentum, inte bara gastronomiskt, skapas då tillräckligt många människor inser varandras betydelse och vill samarbeta och lyfta varandra. Det är just det som är Höga Kustens terroir.

Vår del av världen ja. Som om det ovan inte var nog, så kommer även en helt ny fantastisk matbok ut om en dryg vecka(!) som heter just det, Vår del av världen. Höga Kusten: ursprung, råvaror och smaker. Boken är en presentation av regionens främsta råvaror och smaker, där även råvaruproducenterna lyfts fram. Och ja, Gården i Långsjön har ett eget kapitel i boken och så även Box Whisky och Hernö gin! Sedan har några av regionens främsta kockar (8 stycken!) fått uppdraget att skapa nya rätter utifrån dessa kapitelteman och resultatet är fantastiskt. Samarbetet mellan råvaruproducenterna och regionens kockar är helt avgörande för att det i framtiden ska finnas bra lokalproducerad mat i Höga Kusten, och den här boken både visar att det är så vi arbetar häruppe, men jag vill också tro att vi som skapat denna matbok också bidragit på vårt sätt till denna fantastiska utveckling.

Ja, sen var det ju det är med det ”nya norrländska köket”. Vad är nytt med det då kanske man frågar sig? Men det är en hälsning till den pågående rörelse som vänder sig från den klassiska franska finmaten (och gäspigt generella – du hittar den fortfarande på finkrogar runt hela världen), utan istället utgår från regionala smaker och allt gott man kan hitta lokalt. Denna rörelse etablerades just i Frankrike bland annat av jättar som Paul Bocuse och bröderna Troigros, och spreds senare till Baskien på 70-talet av andra giganter som Juan Marie Arzak och Pedro Subijana, som därmed bildade det nya baskiska köket (fast det kallades naturligtvis då det spanska), katalanerna var heller inte sena att hänga på under 80-talet. I början av 2000-talet hade turen kommit till det som kom att kallas, det nya nordiska köket (egentligen är det exakt samma utveckling), med Redzepis NoMa och Mathias Dahlgren som främsta företrädare och några år senare anslöt även Magnus Nilsson på Fäviken.

Och så. Nu har även vi i Höga Kusten, äntligen fått vårt gastronomiska momentum (känns nästan som jag skriver ett manifest här!), då tillräckligt många kockar i regionen inser vikten av att laga mat på lokala råvaror fast på samma höga nivå som vilken annan ”finfransk” resto har. Så läs gärna vår kommande bok och inspireras av ursprung, råvaror och smaker från Höga Kusten. Vi kallar det ”vår del av världen”, men vi vill gärna att den också blir din del av världen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s