Gastronomiska återblickar del 3. Mammas kokbok.

IMG_3034När jag nu äntligen själv debuterat som kokboksförfattare med den fantastiska ”Vår del av världen. Höga Kusten: ursprung, råvaror, smaker”, så reser jag via minnenas meandrande gastrovindlingar denna Påskaftonskväll tillbaka till min egen barndoms kokboksbibliotek. Hemma i Sundsvall alltså. Och vid sidan av en pärm med svartvita stencilkopior och urklipp ur diverse tidningar och magasin så fanns det när jag växte upp i princip bara en riktig kokbok, ett välanvänt exemplar av gastrobiblarnas bibel, Bonniers kokbok. Ja, den tidens viktigaste testamente alltså.

IMG_3036Mamma som lämnade Ångermanland för New York (något båda mina döttrar också gjort inser jag när jag nu skriver detta…) när hon knappt var 20+ år fick detta exemplar (då sprillans nytt naturligtvis)  av min underbara mormor och morfar källarmästaren, som vid den tiden drev Stadshotellet i Kramfors. Kokboken har rest på den extremt analoga tiden hela vägen från Kramfors till förlovningen i New York och sedan flera år senare (tillsammans med mig) tillbaka hem till Sverige igen. Till Sundsvall.  Och slutligen har jag  nu – i Ångermanland – åter lagt mina händer på mammas nötta och tejpade kokbok, denna relik. Jag älskar verkligen att bläddra i denna svenska matklassiker som kom ut för första gången 1960,  fast i mammas upplaga från 1962, och då redan uppe i 100 000 ex.

IMG_3029Boken, i ledning av den tidens dreamteam: Tore Wretman och Pernilla Tunberger m fl, är en tidsmaskin utan dess like. Kanske (förhoppningsvis) kommer man en gång upptäcka ”Vår del av världen” på ett liknande sätt. What? Vad gjorde man egentligen för fantastisk mat i Höga Kusten i slutet av 2010-talet? Wow! Det är oavsett verkligen fantastiskt roligt att ha varit med om att beskriva just den här delen av allt som sker samtidigt och överallt i det stora bruset.

Mest av allt älskar jag dock de där små blyertskryssen vid recepten som mamma uppenbart uppskattat att tillaga någon gång i en annan värld, för länge, länge sedan.

IMG_3037

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s