Om mig

Steven Ekholm.

Författare, frilansskribent och gastronaut. Litteraturkritiker på Dagens Nyheter, författare till en rad böcker och läromedel om populärlitteratur på bokförlaget Natur och Kultur, har skrivit och skriver återkommande frilansreportage om resor, mat, vin  – och annat viktigt i livet – genom åren för, bland andra, DN, Allt om Resor, Naturkompaniet 365, NORR. Das Skandinavien-Magazine, Magasin Höga Kusten, DSTN Sundsvall, MINT, Kamratposten, Respress, TT-Spektra, Livets Goda, Opsis Kalopsis, Frankofon, Tidig Musik, Opsis Barnkultur och Örnsköldsviks Allehanda, m fl. 

Senaste boken ut är den genomarbetade och rejält utökade (ytterligare 100 sidor!) vandrings- och paddelguiden till Höga Kusten, Höga Kusten: vandring, paddling och sevärdheter i världsarvet, skärgården och Skuleskogens nationalpark. (Juli, 2017). Den populära guideboken sålde snabbt slut och nu finns äntligen ännu mer spännande vandring, paddling, grottutforskande, stränder och även gastronomi från Höga Kustens samtliga fyra kommuner med; Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand & Sollefteå.

Den prisbelönta matboken, Vår del av världen. Höga Kusten: ursprung, råvaror och smaker (Magasin Höga Kusten Publishing). April, 2017.  Vann första pris av Måltidsakademien i november 2017 i kategorin, Regional måltidslitteratur och 2018 utsågs den till världens bästa matbok i klassen Regional Cuisine av Gourmand Cookbook Awards, Kina!

Ett riktigt drömprojekt som spårar sitt egentliga DNA från en idé jag hade om en liknande baskisk bok. Att utgå från de viktigaste råvarorna, berätta om de människor som fiskar, jagar, odlar, föder upp, saltar in och bränner och sedan tillsammans med regionens bästa kockar skapa helt nya recept, är bokens hjärta. Höga Kusten har ett fantastiskt terroir, och det handlar framförallt om alla människor som kommer härifrån, eller som flyttat hit och lärt sig älska området. Det är denna kärlek till en plats som gör den så speciell. Och boken uttrycker verkligen det.

Min bok, Mitt Baskien (Karavan Förlag, 2016), är den första riktiga guideboken på svenska till hela Baskien – Euskal Herria, både den spanska och den franska sidan, inklusive Navarra. Boken som utgår från de viktigaste ”hubbarna”, San Sebastián, Bilbao, Vitoria, Pamplona, Biarritz och Bayonne har ett extra stort fokus på gastronomi. Baskien och kvalitativ och innovativ mat på alla nivåer, från barernas pintxos till michelinkrogarnas avsmakningsmenyer, är ju sedan länge synonymt. Men även mängder av spännande fiskebyar, slott, vandringsleder, världsarv, shopping och ett rikt kultur- och festivalliv lyfts fram över hela regionen.

2013 kom min populära Höga Kusten – vandrings- och besöksguide till världsarvet, med skärgården och Skuleskogens nationalpark ut (Calazo Förlag). Boken om detta underbart vackra område – min egen hemmaplan – är den första heltäckande vandringsguiden över hela området.

Tillsammans med  bokförlaget Natur & Kultur gav jag år 2000 ut de första böckerna någonsin om fantasylitteratur direkt riktade mot skolan, till både elever och lärare. Dessa följdes i sin tur av en rad antologier i andra viktiga populärkulturella genrer som Skräck, Kärlek, Cyberpunk och Deckare. 2011 blev även svenskläromedlet, Svenska idag färdigutgivet med sina 13+ delar.

28 reaktioner på ”Om mig

 1. Hej Steven!

  Har äntligen hittat till din blogg. Jag ser fram emot att ta del av dina klokheter. Har förresten fått tillbaka Winter’s Tale av Per-Elof (nej, det är inte ditt exemplar) och väger den i handen. Är det dags för en andra läsning eller ska jag istället glimta på Gaimans ”Interworld”? Ack dessa livets ljuva bryderier…

  /Magnus

 2. Hej Magnus,

  Underbart litet bryderi det där…är det det man kallar I-världsproblem? Att ha ångest för vilken av favoritförfattarna man ska läsa om? Haha.

  Faktum är att mitt exemplar av Winter´s Tale mirakulöst har kommit tillbaka! Det finns just nu hos en god vän i Bromma. Slutet gott allting gott, vad gäller denna bok. Jag ber om ursäkt för alla senila förfrågningar…

 3. Härlig blogg Steven, du måste bara lära dig använda smiliis! ja, det stavas så! iaf on the net. om du behöver hjälp med ungdomsslang så bara ring/maila 😛 (errh… för lite smiliis! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 :), bara för att) hade!

 4. Hej

  Fin och intressant blogg.

  Jag är vidrigt mycket äldre än du, född -64, och jag tänker ändå ge mig på surfing nästa sommar. I just San Sebastian faktiskt. Hittade dig genom att ”enira” surfing san sebastian kurs.

  Pratar ni om Helprin i kommentarerna ovan?
  I så fall har vi fler gemensamma nämnare.

  Tjing

 5. Hej M

  Tack för kommentaren. Den vidriga skillnaden mellan 1968 och 1964 är möjligen för subtil för mig att begripa…du vet, jag är en mkt enkel människa. Men, Mark Helprin ingår i stallet av favoriter.

  Lycka till med surfandet…you´ll need it.

  Allt gott

 6. Hej Steven!
  Vilken grym blogg du har! Jag hittade hit via Jenny Marias blogg, blev nyfiken på professorn du skrev om och en idé tändes i mitt huvud. Kunde inte lista ut via nätet vem det är, du skrev ”honom” så det kan inte vara Udda Lundqvist. Skulle du kunna mejla mig namnet?

  Stort tack!

  Claes

 7. Hej Steven
  Långt borta men bara så att du vet vad du missar. Om drygt 1 timme avgår bussen till ”killekill” 30-årsjubileum med Östtyskt tema annexet, sängkläder och t-shirt. Arrangörerna Kalle B Och Magnus N visar här en hittils okänd politisk förankring!

 8. Hej Steven, ser ut som om har full fart som vanligt.
  Intressanta inlägg om dina senaste resor. Inte illa.
  satt och letade efter din mailadress överallt, men jag måste ha blivit av med den. Du får gärna skicka mig ett mail när du får tid.

  Och jag har äntligen skaffat mig en blogg. Fortfarande i fosterstadiet, men det är en plats som kommer att fyllas av av mina målningar och uppdateringar.

  Hoppas allt är bra med dig kompis.

  • Hej Perre!
   Härlig blogg! Grattis!
   Jag ska självklart se utställningen – men befinner mig i södra Bayern den 15:e tyvärr. Hur länge blir du hemma?

 9. Nu när du skrivit om både Fitzpatrick och Trussoni vore det väl elegant att runda av med en artikel om min roman ”De döda fruktar födelsen”? Tredje gången gillt och allt det där. Jag har ett antal bloggrecensioner som jag länkar till på min egen blogg. ”Världen ska brinna”. Det är bara att surfa in på

  http://varldenskabrinna.blogspot.com/

  och titta till höger.

  Nyligen fick jag BTJomdömet. Det ska visserligen inte publiceras i häftet förrän i början av 2011, men så här skrev lektören bland annat: ”På baksidestexten nämns fantasy, skräck och socialrealism som genredrag. Utmärkande är dock de filosofiska diskussionerna om livshållningar som förs romanen igenom. Språket är rikt på metaforer, smarta dialoger och ironiska vändningar. Kanske överlastat. Det är en tankeväckande bok och personernas öden fängslar läsaren.”

  Det lät väl inte illa? Och som sagt, surfa gärna in på min blogg och kolla vad andra skrivit om den.

  Jag har skickat denna text till en mejladress jag hittade någon annanstans men bara för att vara på den säkra sidan så lägger jag in den här också.

  Vänliga hälsningar
  Pål Eggert

  • Hej Pål,

   Har hälsat på din sida och din bok verkar onekligen intressant. Tyvärr fungerar inte ”beställningsuppdragen” riktigt som man kanske skulle önska. 😉
   Trevligt med BTJ-omdömet. Önskar dig lycka till med din bok och dit skrivande.
   /Steven

 10. Hejsan!
  Efter en föreläsning du hade för en svenska C-klass på Nolaskolan gav du två av dina fantasyböcker (läroverk plus antologi) till en tös som kom fram och pratade med dig, hon som är jag skulle verkligen vilja tacka igen för dem! De har gett mig väldans mycket inspiration och satt igång mitt skivande på riktigt. 🙂 Så igen, tack!

  En annan sak du gav mig var en del tips på författare och böcker men jag minns inte alla, skulle du orka maila mig en lista med fantasy och SF böcker du tycker är måsten att läsa? Vill suga i mig så mycket nytt som möjligt och vidga mina bokvyer, men även min bokhylla. 😀

  Tack igen!
  Amanda Åström

  • Hej Amanda!

   Självklart hjälper jag till att fylla ditt bibliotek!

   En av mina absoluta favoriter (och många med mig) är Neil Gaiman – hans blogg finns f.ö. som länk på min blogg, om du skrollar ner på höger sida.
   Gaiman som förnyat fantasygenren – är en mästerlig novellförfattare men har även skrivit flera riktigt bra romaner. Börja med honom eftersom du också skriver noveller. Det viktiga tror jag när man läser Gaiman är att han ofta använder traditionella sagor och moderniserar dem, eller försätter de i en modern kontext – med fantastiskt resultat. Han skriver lika gärna för yngre läsare som för vuxna. Så det är inte så mkt ”jaga-runt-på-kartan-fantasy” här. Contemporary fantasy och inga långa never ending cash flow series…

   Han slog igenom med ”The Sandman” (1988-96) En 11 volymer lång überstimulerande serieroman. Ett klart måste.

   Novellsamlingarna, ”Smoke and Mirrors” och den senaste ”Fragile Things” är proppfulla av prisbelönta noveller. Två måsten.

   Romanerna ”American Gods”, ”Anansi Boys”, ”Neverwhere”, ”Stardust” och ”Good Omen” (tillsammans med Terry Pratchett) i den ordningen. Måsten.

   Ungdomsböckerna, ”Coraline” och ”The Graveyard book” – absoluta måsten!

   Illustrerade barnböckerna, ”The day I swapped my Dad for two Goldfish”, ”Wolves in the Walls” båda illustrerade av geniet Dave Mackean. Måsten…

   samt filmen ”Mirrormask” med artwork av Mackean.

   Om du börjar lite sådär så kan jag fila på nästa lista, ok?

   Lycka till!
   Steven

 11. Chansade lite nu men har du möjligen jobbat som lärare i lycksele för många herrans år sedan?
  Funderade bara på att höra av mig via mail, känner du dig träffad så släng iväg en rad / En fd elev?

  • Nej, men hej på dig Tommy! Jo visst är det jag – fast oerhört länge sedan som det känns. Hur står det till med dig? Var finns du i världen?

   • Det är bara bra med mig. Jag blev vuxen jag också tillslut. Jag bor i Umeå med 2 barn och hund, har till och från funderat lite på att kontakta dig. Ville bara tacka dig för det lilla du lyckades klämma in i mitt tjocka huvud, det har nog haft stor positiv inflytande på mitt liv. Det kanske inte märktes just då men det var nog väldigt tur för mig att få det positiva inflytandet just då.

    (på tal om böcker så har jag läst mycket av Neil Gaiman som jag ser att du också gillar. Det skulle vara intressant att höra dina åsikter om ”The Steel Remains” av Richard K. Morgan (om du läst den) och George R.R. Martin böcker. Sen så var deppad i en vecka efter att ha läst ”Flowers for Algernon” och inte hade någon att ventilera den med så det är då ett boktips för alla som läser kommentarerna här om inte annat.)

  • Skriver från mobilen förresten, vilket kanske är dumt då man konverserar med sin föredetta svenskalärare. Det försvann ett ”jag” där angående flowers forAlgernon.

 12. Hej! Jag letar efter min försvunna familj i Tyskland, vet inget om dom förutom att min moster Simone blev två i kick-boxnings mästerskap i Berlin 1989. Vet att det är lång sökt men jag känner mig desperat då jag ej vet vad jag ska göra för att hitta dom. Jag har varit i Berlin för 10 år sen och letat utan resultat. Om du tror du kan på något sätt hjälpa mig så snälla hör av dig. Mvh Karin

 13. Hej Steven,

  Köpte din bok om Höga Kusten, mycket bra. Skall dit om en vecka och letar runt efter gps plots av Världsarvsleden eller Höga Kustenleden, vet du om du sett det någonstans ?

  /Olle

  • Hej Olle!
   Kul att du gillar boken!
   Jag har inte sett GPS-plottar utskrivna någonstans tyvärr för de lederna. Du kanske kan gör det när du vandrar rent av! Det skulle vara uppskattat. Annars är tipset att du kollar med någon av turismbyråerna (Övik el Kramfors).
   Hör gärna av dig hur det går.

   Lycka till,

 14. Hej Steven!
  Jag fick din bok Mitt Baskien genom Magnus Hellström och vill bara säga stort TACK! Jag kom precis hem från min två veckor långa resa till Bilbao och San Sebastian och har verkligen njutit. Har lyckats besöka en hel del av de platser du skriver om i boken och även fast jag inte lyckades besöka särskillt många av restaurangerna har jag njutit minst lika mycket av maten. Det har varit en fantastisk resa och din bok har varit till stor hjälp. Det var verkligen uppskattat!

  /Anna Lindqvist

  • Hej Anna! Vad kul att din resa blev så lyckad! Och väldigt roligt att min bok kunde få bidra lite till helheten! Baskien är verkligen en plats man vill återvända till när man väl hälsat på första gången. Finns så mkt spännande att upptäcka! Allt gott!

 15. Hej Steven!
  Här kommer ett lästips:
  Skräckromanen HUNDGÅRDEN av Kristina Sigunsdotter.

  ”När Kristina Sigunsdotter debuterar som skräckförfattare utforskar hon fenomenet vargbarn och ställer sig frågan: Vad händer med en människa som aldrig fått chansen att vara ett barn?”

  Läs mer på: http://www.hundgarden.com

  Kontakta mig gärna för recensionsexemplar!

  Bästa hälsningar,
  Emme Bergman
  Skröna

  • Hej Emme!
   Tack för tipset! Det låter spännande och intressant. Som du kanske vet recenserar jag böcker främst i Dagens Nyheter, och där är det min redaktör som delar ut uppdragen till oss medarbetare. Ibland skriver jag på annan plats eller rent av på denna bloggsida. Jag skulle naturligtvis gärna läsa den vid tillfälle, men kan inte utfästa några recensionslöften eller när detta skulle ske tyvärr. Det är min situation. Men vem vet trots allt. Ny svenska fantastik är allt mer spännande tycker jag.

   Allt gott!
   Steven
   stevenekholm@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s